1. Kapucín
Z 10 g pražené mleté kávy si připravíme 80 ml filtrované. Přelijeme ji do zahřátého šálku, osladíme a zamícháme. Přidáme 50 ml ohřáté smetany a osypeme špetkou kakaa.
2. Moka
Mletou kávu (7-10 g)vsypeme do džezvy, přidáme 1 lžíci cukru krupice, zalijeme 80 ml studené vody a rozmícháme. Přivedeme k varu, necháme vzkypět a odstavíme. Nakonec kávu zalijeme ½ lžičkou studené vody a necháme asi minutu odstát. Podáváme v moka šálku.
3. Meruňková
Do silnostěnné sklenice dáme 1 lžíci meruňkovice. Přilijeme 150 ml horké filtrované kávy připravené z 10 g mleté. Kandované ovoce navlékneme na dlouhou ozdobnou koktejlovou jehlici a položíme na sklenici. Před podáváním ozdobíme lístky máty.
4. Clew-gorikská
Připravíme si ½ šálku kávy „turka“ a ½ šálku kakaa. Oba nápoje smícháme a osladíme. Přidáme plátek pomeranče, ozdobíme šlehačkou a posypeme špetkou skořice.
5. Mražená
Do 200 ml vroucí vody zavaříme 7 g mleté kávy, stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Do skleněného poháru dáme 1 kopeček vanilkové zmrzliny, přelijeme přecezenou kávou, přidáme 1 lžičku cukru a ozdobíme šlehačkou.
6. Akapulko
1 lžičku instantní kávy promícháme s 1-2 lžícemi moučkového cukru. Zalijeme ½ šálkem studené vody a dobře promícháme. Pak přidáme 1 lžíci rumu, 1 lžíci citrónové šťávy a 4 kostky ledu. Šálek můžeme ozdobit plátkem citronu. Podáváme jako osvěžující nápoj.
7. Vídeňská
Silnostěnnou sklenici vypláchneme horkou vodou a vytřeme dosucha. Do džezvy nasypeme 80 g mleté kávy, zalijeme 200 ml studené vody, přivedeme k varu a necháme dvakrát vzkypět. Přelijeme do vyhřáté sklenice a osladíme. Ozdobíme šlehačkou a kousky čokolády.
8. Advokátská
100 ml překapávané kávy (ze 7 g mleté) nalijeme do šálku, přidáme 3 lžíce vaječného koňaku, cukr podle chuti a zamícháme. Ozdobíme šlehačkou a posypeme 1 lžičkou strouhané čokolády.
9. Kardamomová káva
Do šálku dáme 3 – 4 celá nebo mletá zrnka kardamomu, cukr a kávu a zalijeme vroucí vodou.
10. Macchiato
100 ml smetany
600 ml mléka
dřeň z jednoho vanilkového lusku
150 g Nutelly
¼ čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička práškového espressa
Smetanu spolu s 200 ml mléka a vanilkového lusku zahřejeme, přidáme k nim Nutellu a dochutíme skořicí a kávou. Ohřejeme zbytek mléka a oddělíme z něj 150 ml, které ručním šlehačem napěníme. Mléko s Nutellou rozdělíme do 4 sklenic, navrch přidáme mléčnou pěnu a za pomoci trychtýře nalijeme opatrně mezi pěnu a Nutella-mléko zbytek mléka. Vytvoří se různobarevné vrstvy. Nutella Macchiato můžeme dle chuti podávat posypané skořicí.
11. Ledová káva
1 lžíce drceného ledu
250 ml vychlazené filtrované kávy
1 – 2 lžíce medu
125 ml smetany ke šlehání
Led, kávu, koňak, tekutý med a smetanu v šejkru protřepeme nebo krátce rozmixujeme. Nalijeme do vysokých sklenic a ihned podáváme, dokud je káva napěněná.