4 široké porce kapra
2 lžíce másla
½ malého celeru
kousek mrkve a petržele
1 citrón
1 středně velká cibule
5 zrn pepře
3 zrna nového koření
1 bobkový list
sůl
lžíce rybízové zavařeniny
1 ½ lžíce hladké mouky
3 – 4 lžíce strouhaného perníku
hrst sušených švestek
plná lžíce rozinek
asi 10 loupaných mandlí
¼ l černého nebo světlého piva
Na polovině másla slabě osmahneme zeleninu nakrájenou na plátky a cibuli, zalijeme pivem, přidáme krev z ryby (v případě, že jsme ji zabíjeli sami), skrojenou kůru ze čtvrtiny citrónu, koření a zavařeninu. Vše vaříme asi půl hodiny. Zatím uděláme ze zbylého másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji, promícháme a přidáme do omáčky. Podle potřeby přidáme strouhaný perník a vaříme čtvrt hodiny. Upravíme chuť citrónovou šťávou a přecedíme do jiného kastrolu. Do omáčky vložíme porce kapra, přidáme omyté šestky a hrozinky. Vaříme zcela mírným varem asi 12 minut. Naposled přidáme na nudličky nakrájené mandle. Rybu necháme v omáčce vystydnout a podáváme buď ohřátou s knedlíkem nebo studenou.
|