Do Vánoc 2024 zbývá:
 
 

– není určeno k jídlu, ale k dekoraci

Drobné figurky a zvířátka z tohoto těsta měly původně funkci obřadního pokrmu a byly opředeny řadou pověr. Takové pečivo se nosilo kdysi i do kostela k vysvěcení. Časem však svůj obřadní význam ztratilo a stalo se vyhledávaným artiklem na jarmarcích, poutích a trzích. Z původně jedlého pečiva se stal objekt ryze dekorativní.

recepty2

500 g hladké mouky
2 dcl vody
možno přidat lžičku octa

Těsto se musí alespoň půl hodiny zpracovávat a pak se nechá zhruba jednu hodinu odležet v plastikovém sáčku, aby neoschlo. K základnímu tvaru figurek se přilepují ručičky, křídla, pentle, růžičky a další kousky. V místě napojení je nutno těsto navlhčit, aby se dobře propojilo. Tvar se upravuje nastříháním špičatými nůžkami. Očka jsou zhotovena z koření, které se navlhčí a do těsta vmáčkne. Figurky se položí na suchý plech, kde přibližně hodinu schnou. Poté se potřou rozšlehaným vajíčkem a dají se péci při nízké teplotě. V závěru pečení se teplota zvýší, aby pečivo získalo typickou zlatohnědou barvu. Máme-li pečivo více let, můžeme je potřít rozšlehaným žloutkem a v troubě nebo remosce přepéci.



 
 

Napiš komentář