Recepty se pečlivě tajily a dědily se z otce na syna. Základní suroviny – kvalitní mouka, med, cukr a koření – byly však stejné. Původně se perníkové těsto nechávalo alespoň jeden měsíc uležet. A protože je měsíc příliš dlouhá doba, vznikaly postupně recepty, kdy těsto odpočívalo jen do druhého dne nebo vůbec ne. Jeden z těchto receptů přinášíme.
420 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
50 g másla
2 vejce
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička mletého koření
Cukr a mouku prosejeme na vál, přidáme koření, máslo, med, jedlou sodu a celá vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme do druhého dne uležet. Vykrajujeme tvary různých zvířat, klademe je na vymazaný plech, pečeme ve vyhřáté troubě, horké potíráme rozšlehaným vejcem. Zdobíme bílkovou polevou.
|